Miten pääsen Herrängiin

Yleensä kurssipaikan saavutettavuus on kerrottu tapahtuman nettisivujen yhteydessä. Herrängistä tiedettiin että se on joku pikkupaikka jossain Ruotsissa, ei siinä lähellä oikeen oo mitään isoja kaupunkeja, Tukholma kai lähin. Näissä olosuhteissa tämä tapahtuman järjestäjien tarjoama tieto siitä miten paikalle pääsee olisi ollut varsin kiinnostava. Kun tietoa sieltä etsi, kohdasta löytyi vain linkki SL:n sivuston hakukoneeseen. Googlemaps, joka yleensä ratkoo nää vikkelään, suoltaa kyllä useita reittivaihtoehtoja julkiselle liikenteelle. Yhteistä niille on, että kaikki menevät eri ilmansuuntien kautta ja että kaikissa on kolme-neljä bussin kuvaa peräkkäin ja matka-ajat yli kolme tuntia. Seikkailu rinkka selässä  Ruotsin maaseudun viljapeltojen keskellä tienhaaroja tunnistellen ja bussipysäkkejä etsien ilman nettiä rikssvenskaa vältellen kuulostaa mielenkiintoiselta optiolta. Hyydyn kuitenkin siinä määrin että sen sijaan, että olisin lähtenyt suorinta reittiä Rimbon kylän kautta tai vältellyt Tukholman ruuhkia ja suunnannut Uppsalaan, karautin Flygbussilla Stockholm cityterminaleniin ja jututin siellä läpi Svenska bussin, Stockholm Mobile Tourist Informationin ja SL:n väen. Aiheena kaikissa keskusteluissa, kuinka pääsen Herrängiin? Nyt luulen tietäväni.

Tukholman alue lähiympäristöineen on taajaan asutttua aluetta, vähän niin kuin pääkaupunkiseutu. Herrängiin on matkaa Arlandan kentältä 85 km. Metroasemilla, ruokakaupoissa ja kioskeissa, mm 7eleven, on mahdollista ostaa matkalippuja, joilla on matka-aikaa 75 minuuttia. Yhden kortin hinta on 43 kruunua. Kortti aktivoituu kun sitä käyttää ensinmäisen kerran. Sitten vain bussiin ja aina niin pitkään kohti maalia kun sillä linjalla pääsee. Päätepysäkillä hyppää pois ja vaihtaa bussia. Kun kortin aika menee umpeen ja valo kuljettajan kohdalla syttyy punaiseksi, kaivetaan taskusta uusi kortti ja taas on 75 minuuttia aikaa. Reittejä siis todellakin on monia. Bussit ja lähtölaiturit on kuitenkin selkeästi merkattu ja bussin kuulutukset selventävät matkan kulkua. Googlemapsista on hirveesti hyötyä koska se on line etsii kyseiseen sijaintiisi optimaaliset kulkuvälineet ja johdattaa sinut pysäkille. Offline homma onnistuu myös hyvien screen shottien kera ja on tuolla asemien seinillä ihan printti- ja valotaulujakin joista saa vinkkiä mihin mennä seuraavaksi. Yöaikaan pimeässä sateessa ei välttästen toimi ihan niin hyvin. Oma reittini on Arlanda-Tukholma Cityterminalen (flygbuss), Cityterminalen - Danderyds Sjuhus (metro), Danderys Sjukhus - Norrtälje bussstation (bussi), Norrtälje busstation - Hallstaviks station (buss) ja Hallstaviks station - Herräng kiosk (buss). Matka-aika oli noin 3,5 tuntia. Mutta se oli puhdasta nautintoa. Bussin valumiset pikkuteitä suurkaupungista kohti rannikon maaseutua tarjosivat rentouttan matkan, pienet pysähdykset ja 15 minuutin odottelut pikkupaikkojen matkahuolloissa ja kahviloissa mitä sopivimmat ja kustannuksiltaan matka oli varsin edullinen, maksoin matkasta noin 15 euroa.

Karttaa katsoesani mieleen kampesi huikea suunnitelma: ajaa auto Kustavin kirkon parkkiin. Lähteä sieltä pyörillä. Mennä yhteysaluksilla Brandön ja Ahvenamaan kautta Eckeröhön ja sieltä edelleen lautalla Grisslehamniin ja pyöräillä viimeiset 18 km Herrängiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herrängin ja muun maailman haasteellinen transmissio-kohta

Sataa sataa ropisee

Fast foot Jack and Jill competitions